Aukstumkameras un saldētavas
Aukstumkamera ir speciāla telpa, ko izmanto temperatūras jutīgu produktu uzglabāšanai tādās nozarēs kā pārtikas, medicīnas vai ķīmijas. Aukstumkameras pārtikas produktiem pareizā temperatūrā ir vienīgais veids, kā tos pareizi uzglabāt, saglabājot visas to īpašības un novēršot pārtikas bojāšanās procesus. Aukstumkameras parasti izmanto maiznīcās, restorānos un bāros, gaļas ražotnēs un pārstrādes uzņēmumos. Ievērojot pareizos standartus, pārtiku var uzglabāt daudzu dienu garumā, taču, lai šādas telpas varētu pildīt savu funkciju, ir nepieciešama pareiza to konstrukcija, kuras pamatā ir laba izolācija.
Kā jābūt konstruētai aukstumkamerai?
Aukstumkameru vai saldētavu kameras ir ierobežotu izmēru glabāšanas telpas, kas izgatavotas no izolācijas paneļiem, kuri pildīti ar poliuretāna pildījumu ar blīvumu 42 kg/m³ un no abām pusēm pārklāti ar cinkotu tēraudu, kas nokrāsots ar 25 μm PES pārklājumu. Sienu un griestu paneļu biezums aukstumkamerā ir 80 mm, bet saldēšanas kamerā – 100 mm. No ārpuses grīdas panelis ir izgatavots no cinkota tērauda ar PES pārklājumu, bet no iekšpuses – no ūdensnecaurlaidīga saplākšņa, kas paredzēts alumīnija gofrēto lokšņu montāžai. Kameras ir aprīkotas ar aukstumkameru durvīm, kas izgatavotas no cinkota tērauda loksnes, izolētas ar 80 mm biezu PU pildījumu, kuru hermētiskumu nodrošina speciālas automātiskās slēdzenes (cam – lock), kā arī blīvējums pa durvju perimetru. Arī durvju rāmis ir pienācīgi izolēts ar poliuretāna pildījumu. Pareizu kameras darbību nodrošina piemērota apsilde durvīm, kura parametri ļauj uzturēt temperatūru kamerā vēlamajā diapazonā.
Kādus produktus var uzglabāt aukstumkamerās un saldētavās?
No izolācijas paneļiem izgatavotām aukstumkamerām ir raksturīga lieliska siltumizolācija. To konstrukcija un izmēri ļauj tos novietot pārtikas mazumtirdzniecības, HoReCa sektora pakalpojumu vai veselības aprūpes iestāžu noliktavās. Neapšaubāmi visplašākais pielietojums ir pārtikas produktu uzglabāšana. Pārtikas produktus var iedalīt divās kategorijās: pārtikas produkti, kas jāuzglabā temperatūrā virs nulles, piemēram, piena produkti, augļi un dārzeņi, un saldēti vai dziļi saldēti produkti, piemēram, gaļa, saldēti pārtikas produkti vai mīklas izstrādājumi maizes cepšanai. Dziļi sasaldētus produktus var uzglabāt līdz pat vairākiem mēnešiem, nezaudējot to kvalitāti. Šim nolūkam ir paredzētas saldēšanas kameras, un, pateicoties biezākiem izolācijas paneļiem, tās var nodrošināt pastāvīgu temperatūru zem nulles.